![](https://www.rohkeastihuomiseen.fi/wp-content/uploads/2022/10/Winqvist-Elena-pieni.jpg)
ehdokasnumero: 15
Seurakunnan tulevaisuuden kannalta lapset ja nuoret ovat avainasemassa. Siksi on tärkeää, että juuri he tuntevat olonsa arvostetuiksi ja kuulluiksi.
Heille tulisi olla selvää, että heidän mielipiteillään on väliä ja että he pystyvät vaikuttamaan seurakunnan asioihin siinä missä vanhemmatkin. Muuten nuorista saattaa tuntua, ettei heitä kuunnella eikä heidän mielipiteistään välitetä, mikä saattaa jopa ajaa heidät jättäytymään seurakunnan menoista.
Seurakunnan jokaisella jäsenellä tukee olla mahdollisuus halutessaan vaikuttaa, iästä riippumatta. Seurakunta on yhteisö, joka sopii kaikenikäisille ja josta saa tukea kaikkiin elämäntilanteisiin.
Esimerkiksi avioeron sattuessa seurakunta tarjoaa seuraa ja tukea lapsille, joihin ero vaikuttaa. Sekä myös eronneelle pariskunnalle. Lapsen ollessa mukana seurakunnan toiminnassa vanhemmat voivat turvautua siihen, että lapsella ja nuorella on turvallinen ympäristö puhua asioista ja käsitellä vanhempien eroa. Samalla hän oppii tärkeitä elämänarvoja, jotka hyödyttävät arkielämässä.
Tietysti vastaavaa tukea tarjotaan myös seurakunnan vanhemmille sukupolville.
Lapsia ja nuoria saadaan enemmän mukaan, jos seurakunta osaa olla läsnä siellä, missä lapset ja nuoret ovat, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai muissa lasten ja nuorten tapahtumissa. On kuitenkin tärkeää, että seurakunnan esille tuominen ei vaikuta tyrkyttämiseltä, joka saattaisi luoda lisää stressiä, ärsyyntymistä tai muita negatiivisia tunteita.
On paikallaan tuoda esiin sekin, että seurakunnan toimintaan osallistuminen ei välttämättä vaadi Jeesukseen tai Jumalaan uskomista, vaan siellä on tarkoitus oppia uskon asioista, perinteistä ja kulttuurista.
Kirjoittaja on viime kevään ylioppilas, joka on toiminut isosena 11 rippikoulussa.
Voit käydä keskustelua kirjoituksesta ryhmämme Facebook-sivulla www.facebook.com/rohkeastihuomiseen.